19 Temmuz 2010 Pazartesi

Artık bende okunuyorum

Dün biraz hissi biraz ailevi birşeyler yazınca, zaten 3kişiden oluşan okurlardan 5yorum aldım. Demekki biraz sitemkar, biraz yaşlılığı öne çıkaran yazılar revaçta.
O yazımda Fulyanın yorumunda değindiği gibi söz konusu unutmak değildi. Öyle olsa kabristanlardan çıkmamak lazım benim kastim ritüellerin değişmesi ve bizim yaş grubumuzun bazan bunları düşünmesi idi.
Dikkat ederseniz sırada kardeşimi atlamıştım zira o bana kendi inanışını açıklamış ve tamamen hak vermiştim.
Ama hoşuma gitti. Yapacakta bir şey yok, sülaleyi anlatayım.
Annem Babam uzaktan akraba. İkiside Malatyadan ve Hasan Paşa sülalesinden geliyorlar. Anne tarafım coğunlukla akademisyen. Dedem, (Annemin büyük babası) Ord. Prof. Ethem Akif Battalgazi (kökler Battalgaziye dayanıyor) modern Türk adli tıp kurucularından. Kızlarından, annemin teyzesi Fahire Battalgazi Ank. Ü. proflarından. Anneanem (sevgilim) Bedia Battalgazi Türkiyenin ilk kadın gazetecilerinden.
Baba tarafım, Babam Amcam hariç hepten asker. Dedem 18 Mart Çanakkale komutanı, sonra ilk TBMM'de Malatya milletvekili Org. Cevat Çobanlı. Büyükbabam, sayesinde adıma Çorluda stadyum olan Org. Hasan Basri Saran.
Sonra bizler; iyi hayat yaşayan, kültürlü, sevilen, sayılan insanlar. Ama ben,  belkide şartlar değişik olduğundan, onlar gibi olamamanın ezikliğini yaşamıyorum değil.
Neyse, yeni nesle sitem gibi olacak ama biz bunları biliyor ve zaman zaman hatırlıyoruz. Onlar bunları bilmeyecek bile. Sakın anlatan olmayacak demeyin, modern dünyada internettde merak edene hepsi fazlasıyla var.

8 yorum:

  1. Abi elbette okunuyorsun. Okunmakta olduğunu yorumlar göstermiyor, zira pek çok okuyucu yorum bırakmıyor.Bu nedenle kaç kişinin okumakta olduğunu bilemezsin.
    Geçtiğimiz sene Org Cevat Çobanlı sergisi için yapılan çalışmalar nedeni ile pek çok bilgiye ve orjınal belgeye ulaşma imkanım oldu. ben de arkadan gelenlerin okuması için bir iki not koyayım.
    Cevat Paşanın Babası, Şakir Paşanın da bulunduğu kısım 1700 lerin sonlarında İstanbullu oluyorlar. Mesela Cevat Paşa 1871 İstanbul doğumlu, senin doğmuş olduğun Göztepe'deki yazlık köşk Şakir Paşa tarafından 1870 te yaptırılıyor fakat kendisi ancak bir kere gidebiliyor. :))
    Cevat Paşa ise liseyi Galatasaray'da okuyor sonra o zamanın harp okulu ilr orduya intisap ediyor. Şlgşnç başka bşr yön de ailenin Arapkir de bulunan kısmı kendilerini Malatyalı değil Arapkir li olarak adlandırıyor.
    Mesela General Hasan Basri Saran ise şu anda Bulgaristanda kalan Şumnu lı bir aile geçmişine sahip ve gene şstanbul doğumlu.
    Tabi atladığımız birnokta da Annemin baba tarafının ailesinin Saraybosnalı İseviç'ler olduğu.. Kaldı ki halen yörede gayet iyi biliniyorlar
    Karmaşık bir durum ama yaklaşık 300 yıldır İstanbul dalar yeteri kadar İstanbul lu olduğumu düşünürüm hep.....
    B u arada Cevat paşa ya aşt pek çok resmi belge bende mevcut bir kısmının eski türkçeden çevrimini yaptıracağım bizi üniversitede. Ve bilmediğimiz pek çok resim elbette....sana bir ara göstereceğim....

    YanıtlaSil
  2. bu arada yorumları gece yazdığımdan klavyede ezbere kaçtığım kısımlarda pek çok (İ), (Ş) olarak çıkmış sürç-ü tapaj ettikse affola

    YanıtlaSil
  3. Doğrudur, babannem sorulduğunda hiçbirzaman malayatlıyım demez, Arapkirliyiz derdi. Ayrıca ozamanlar hernekadar 250 yıllık olsada kökü Osmanlı veya Türk İstanbullu olamayacağı gerekçesiyle bize nerelisin sorusuna Arapkirliyim dememizi öğütlerdi.
    ben anneanne kuzusu olduğum için annemin babasını hiç merak etmedim ve inan birkaç defa görmüş olmama rağmen belki yaşlılıktan ismini bile hatırlamam.

    YanıtlaSil
  4. Hehhe
    Valla bilmem ben İstanbul'luyum, kendimi o taraflı hissetmedim hiç, Üstelik gittim de ama hiç çekmedi beni... ne şanslısın, ben kuzu olacak bir babaanne veya anneanne sahibi olamadım sadece resimlerden biliyorum... Bu arada annemin babasının adı Ekrem'di ben hiç görmedim elbette :)

    YanıtlaSil
  5. Etme babaannenin kemikleri sızlar. Ama biryerde haklı, hernekadar 10 sene önce gelip biz İstanbulluyuz diyebilenlerle kıyaslanmasak bile, İstanbula ilk toplu müslüman/Osmanlı/Anadolu Türk yerleşimi 1455'lerden sonra başlıyor.

    YanıtlaSil
  6. yok yok sızlamaz bildiğin gibi vaktiyle o kemikler toplayıp babamın yanına yerleştiren benim en azından onun hatrına sızlamaz... hele zamanının nedir özgür insanı olan anneannemiz gülüp te geçer hahhha o kadar karışıklığın içinde bir tarafı benimsemek hiç olmaz

    YanıtlaSil
  7. Merhaba General Hasan Basri Saran babaannemin dayısı oluyormuş.Kendisi hakkındaki biyografisine nasil ulaşabilirim.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil