10 Temmuz 2010 Cumartesi

Dün akşam erken saatlerde pesto sos çiğ krem üzeri parmesanlı bir tortelini yedikten sonra, yine eskileri yadetmek için long play'leri karıştırıp dinlemeye karar verdim. Tabii yandaşı içki olmadan bir şeye benzemeyeceği için, izin verilen ve oğul ile gelinimizin getirdiği özel viskiden bir kadeh koydum. Dinlemek için 14-15 tane ayırmama rağmen, kadehe bütün gayretime rağmen 5 LP eşlik edebildi . Ama, Crusaders'in B.B King ile kraliyet filarmoni orkestrasıyla başlayıp, Paul Williams, Gordon Lightfoot, Ramsey Lewis trio ile devamla Stanley Turrentine finali değdi doğrusu.

Sabahleyin kardeşimin bloglarına bakarken, Hürriyette yayınlanan şarap ek inden bahisle benimde özellikle şahit olduğumda nefret ettiğim şarap görgüsüzlüğünden bahsetmiş. Son zamanlarda çok ünlü bir şarap uzmanı iyi şarap muhakkak pahalı olan değildir dediğinden beri, artık değişik orta fiyatlı Türk şarabı içmekte ayıp sayılmıyor.

Neyse, konu beni aynı sayılabilecek viski görgüsüzlüğüne getirdi. Şarap kadar çeşitli olmasa da viskininde iyisi, kötüsü, çeşitleri vardır. Çoğu kimse bilmekten ziyade çok içileni iyi diye içiyor.

Çok  gençliğimde bir iskoç barmen tarafından bu konuda fena utandırılmıştım. O duruma bir daha düşmemek için viski konusunda epey kitap okudum, anlatayım;

Viskiyi İskoçların mı yoksa İrlandalıların mı ilk ürettği konusu hala münakaşa konusudur.

Genelde 6-7 değişik viski olmasına karşın genelde bilerek veya bilmeyerek 4 cinsi çok içilmektedir.
Straight Whiskey: Bu viski, fermente edilmiş tahıldan yapılır ve en az iki sene tahta varillerde dinlendirilir. İçimi tok ve koyu renklidir. Tek üreticinin ve çoğunlukla aynı mahsulden elde edilmiştir. 40-55 derece arasındadır.
Blended Whiskey: Bunlar, hacminin en az %20'si tek mahsul gerisi çeşitli üreticilerden alınmış viskilerdir. En tutulanlar, %35/%65 oranlı olanlardır.
Scotch: Sadece İskoçyada üretilir ve ana malzemeleri su, maya ve buğday maltıdır. Çoğu hala klasik tesislerde üretilmektedir. İcimindeki isimsi tat maltın kurutulduğu fırınlarda yakılan "peat" adlı bataklıklarda yetişen bir çalıdır.
Bourbon: Menşei Kentucky'nin Bourbon kasabasıdır. En az %50'si mısır, gerisi diğer tahıllardan üretilir. "sweet mash" ve daha meşhur "sour mash" diye iki fermentasyon şekli vardır.

Viski adı aslen Keltçe "uisgebah"(yanlış yazmış olabilirim) yani hayat suyudur. Acak onca savaş, talan, ve kültür değiş tokuşu sonrası "whiskey olmuştur. Dikkatinizi çekmiştir, "whiskey" her zaman arasında "e" ile hecelenir. Sadece İskoçlar "e" kullanmayıp, "whisky" derler.

Şimdi benim ağız tadıma göre güzel viskiler;
Orta fiyatlılar: Teachers, Tullemore Dew, White Label, Ballantines (aklıma bu kadarı geldi)
Yüksek fiyatlılar:Glen Livet, Macallan, Glen Grant, Talisker, Glen Morangie, Glen Fiddich.

İnsan gurur meselesi yapınca amma lüzumsuz vakit harcıyor, değil mi !!!

6 yorum:

  1. canımmmm....sen benden daha çok whiskey'i özledim herhalde..
    hımmmmmm...LP leri dinlerken sadece bir kadehte kaldığından eminmisin???

    YanıtlaSil
  2. ama şimdi benim yorumum biraz uzun olacak....
    ben burada yazılanıları daha 16 yaşındayken senden ders olarak almışım, böyle bir keyif kaç kişiye nasip olur... hahhaa o zamanlar amma hava atardım arkadaşlarına, yaşıtlarım cin tonik falan gibi şeyler içerken ben tadını ve adını bilerek cebimdeki paranın yeteceği viskiyi içerdim.... keyif te alırdım. Hala daha viskinin yerini bir şey tutmaz... Aynı şekilde hala daha güzel bir şarabı rakı ya bin kere tercih ederim, hiç kasamam kendimi rakı diye, yemeğime gçre şarabımı iöerim...zaten rakı muhabbetini de sayende hiç sevmemişimdir.
    Haaaa şimdi hatırladım, ilk bira köpüğümü sen ehliyetini aldığın gün içmiştim, ilk drumbie'mi soğuk aldığım bir gün o zaman çok zor bulunan nescafe içinde vermiştin hehhee pek bşr gençtim, hakikaten de iyileşmiştim öksürük falan kalmamış, senin o zamanki evinden eve yaka bağır açık gitmiştim kar yağarken.... hahhha
    unutulmaz bir gün de bir akşam irish mist ten yapmış olduğun irish cream dı... muhteşemdi.
    çok yaşa sen, viski yazın şahane abicim...
    hmmm şu makarna aklımda kaldı artık sonbaharda gelir yerim...
    Bu arada daya bekliyoruuuuz ....arıyacağım

    YanıtlaSil
  3. yukarıdaki yorumumda " hahhaa o zamanlar amma hava atardım arkadaşlarına", "arkadaşlarıma" olacak

    YanıtlaSil
  4. aaaaa
    müzikleri atlamışım
    laf yok
    secdeeeeee

    YanıtlaSil
  5. Eh benim de vaktim geldi bir duble whiskey için..yaz dönüşü..siz adaya geldiğinizde ben ancak izlerim keyifle içişinizi..

    YanıtlaSil
  6. vallahş söz bu defa adada iki kadeh adam başı ikimiz de, yalnız şöyle bir soru var, iki kadeh viski mi iki kadeh şarap mı ???? malum alkol oranları farklı onu bilelim de ona göre davranalım.... hani yanlışlık olmaması bakımından...

    YanıtlaSil